23 Kasım 2009

Yaş 15: Yolun başlangıcı bile etmez.

Çocuk istismarı mı değil mi tartışmaları bir yana, gözümüzü acıtıyor.

15 yaşındakiler, ne zaman ilgi çekici bir nesne haline geldiler de bir program oldular?

İnsan hayatının en ucube bölümü olan ergenlik, değil televizyonda yayınlanmayı, evden dışarı adım attırılmayı bile haketmiyordu oysa. En azından biz ergenlik utancımızı öyle yaşadık.

Derin bir nefes alıp 15 yaşımızı hatırlayalım.

Akşam saatlerinde dışarı çıkmak için açlık grevi yapılan, geç kalındığında ev hapsi cezası alınan, haftabaşı yeni hayat görüşleri edinilen bolca bunalımlı bir yaştı. Yüzümüzden çirkinlik, sözümüzden çirkeflik akardı. Her konuda asgari bilgi sahibi olmamıza rağmen illa ki tutkulu bir iddiamız olurdu. Hobilerimiz; aşık olmak, arkadaşlara küsmek ve aileye oflamaktı. Bazen spor olsun diye evden kaçılır, kapılar sertçe çarpılırdı. Hani derler ya; köşeden döndük.

Ergenliğin hiç de hoş olmayan ve milyonlarla paylaşılmaya değmeyecek bir çağ olduğu konusunda mutabıksak devam ediyorum.

Programın konsepti belli: 15 yaşındaki kızlar 25 yaşında gibi giyinerek, seçilen şarkıları ardarda seslendiriyorlar, SMS yoluyla halk oylaması yapılıyor, bu esnada jürimiz de ne amaca hizmet ettiği mantığa oturmayan bir şekilde ergenleri eleştiriyorlar. Oylamalar sonucunda elenmekten kurtulan ergenler, seyircilerin arasında oturan annelerinin kucağına koşuyorlar. Ana kucağı gibisi yok: Programın aslında vermek istediği mesaj bu kadar naif ama biz anlamamakta diretiyoruz.

Her hafta bu kıyasıya maceranın sonunda sona 2 kişi kalıyor. Son görev de şu: Anneyle birlikte bir şarkı seslendirmek. Düet yani. Anneyle: Anacım! Tablo çok acı. Ergen kişi piyano başında kendini paralarken, vokal sırası annesine geldiğinde, annehanım varolan tüm potansiyelini kullanmaya çalışıyor mikrofona doğru. Tabii, bu ergenimiz için yeterli bir performans olmuyor... “Anneaa, rezil ediyorsun beni” bakışları, dikkatsiz gözlerden bile kaçmıyor. Annesi şarkıya kendinden bir şeyler katarken, ergenin yüzündeki anne utancını ne Freud, ne de Jung açıklayabilir.

Sen bugün git, sonra gel

15 yaşındaki kızların titrek performansları ciddiye alınacak gibi değil. İleride müzik endüstrisinde başarı gösterebilirler mi, o konuda da pek ipucu vermiyor program. Ancak yine de bir izlenebilirliği var. Bu izlenebilirlik de, Youtube’da şarkı söylerken ağlayan Çinli çocuğun dramını anımsatıyor. Başkasının rezilliğine ağız dolusu gülmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Evet acımasızız. Abes bir görüntü geçmeyegörsün elimize, acıtırız.

Bizim acıtmamız şöyledursun, sevgili jüri üyeleri, kendilerine sanki zorla Mayıs Sıkıntısı izlettiriliyormuş gibi, “Bitse de gitsek” der gibi, baygın yorumlar yapıyor: “Saçın çok uzun” “Gırtlağın Türkiye’ye hitap etmiyor” “Bu hafta e-le-ne-cek-sin” “Zor bir hayatın olmuş anlıyorum seni” “Ben de tezgahtarlık yaptım” “Sizden bir kız grubu kurarız biz, değil mi Sinan, kurarız”. İşin eğreti duran kısmı, munis görünümlü Şafak Karaman, konsept gereği “sivri dilli jüri üyesi” olmuş. Oysa ki özünde ne kadar iyi bir insan gibi duruyordu!

Kıssadan Hisse

Anneler! Babalar! Sırf “popstar olma ihtimalini sevdiniz” diye, çocuğunuzu bu yaşta medyanın en orta yerine salmayın. Gördüklerime dayanarak söylüyorum ki; onlar kendilerini eleştirilerden koruyamayacak kadar genç, sizlerse onları koruyamayacak kadar leylasınız. Sevgili ergenler! Siz de oturun oturduğunuz yerde, İpek Ongun falan okuyun.

7 yorum:

akay dedi ki...

two thumbs up!

klavyene sağlık.
daha iyi analiz edilemezdi :D

Elmoş dedi ki...

Daha iyi analiz edilemezse de, daha başka analiz edilebilirdi. :) Ki edildi. Ama seninki eskiyene kadar koymuyorum. Sildim, gördün mü? Nasıl fikir ama?

Scapy dedi ki...

Bu yaşta giyilen kıyafetlerin hiç birinin olmaması hep başkalarının giydiklerinin yakışması..Erkeklerde salak ses tonu ve el kol koordinatsızlığı..kızlarda kalın bilekler ve o gıcık saçı geriye atmalar...Ovvvv 15 yaş silinsin dünyadan...3 yaşından 19'a atlansın...

Deniz Coşkun dedi ki...

A: Seni iki parmağı havada görebilmek... PRICELESS. =)

E: Aman efendim çok incesiniz. "Great minds think alike" demiş atalar. EHEHEHHE.

S: Onurcum, bir de biz biliyoruz o dönemlerimizi birbirimizin. Aaah ah.

enola is gay dedi ki...

aslında 15 yaşındakilerin kocaman olması her sene şaşırtıyo insanı, kendim 15 iken de diğer 15ler öyleydi. öteki 15ler. ama o 15in 94lü olduğu hissiyatı o işte adamı mahveden.

15 çok küçük değil aslında bizden çok küçük.

Unknown dedi ki...

on yıl sonraki reality'leri merak etmiyorum.. etmiyorum merak.. merak etmek de istemiyorum..

berraque dedi ki...

insanoğlu 12 yaşından 20 yaşına kadar , bakın 18 bile demiyorum spesifik olarak 20 , zindanlara kapatılmalı gibi bi görüşüm var , sinir krizine bağlı cinayet sayısında düşüş olmazsa aha da boyleyim.
nasıl dersen ,elimle baş parmakle işaet parmağımı kullanarak yuvarlak yaptım .anla işte .