23 Eylül 2009

Geç olsun, güç olmasın: Bir eşek herif olarak Kanye West

Karaokede mikrofon kapışırcasına... First I was afraid.. AYVAZ PETRIFIED!


Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen MTV Video Müzik Ödülleri'nin hafızalardan silinmeyecek sahnesi, Kanye West'in çöm bir country şarkıcısı olan Taylor Swift'in ödül konuşmasının -ta ortasına- sıçtığı andır. Türkçe mealiyle bizde şu şekilde yankılanması uygun:

-Ben türkü söyleyen bir kızım, ne işim var buralarda, çok teşek.
-Bistrgit. Beyonce (Biyons değil Biyonse) gelmiş geçmiş en iyi klibi yaptı. Nokta.

Şimdi "politically correct" bir açıdan yaklaştığımızda Kanye West ne büyük eşşeklik etmiş, ne kadar terbiyesiz, hatta ırkçı falan. Lütfen sosyal kimliğimizi, genç sarışın kıza yazık ettiler ahlaki yargılarımızı az önce ele verilmiş tavla misali kolumuzun altına alalım. Taylor Swift'in klibi katışıksız bir aptal genç kız manifestosu, Beyonce'nin Single Ladies ise tartışmasız, o klipler içindeki en iyisi. Öncelikle koreografi, ancak Beyonce uyguladığında Yıldız Tilbe gibi olmayacak bir zorluk derecesinde. Ayrıca görüntü tamamen yalın, üstelik siyah beyaz, üstelik planlar da çok net. Çok net, estetik açıdan gayet anlaşılır. Kalabalık değil. "Tek taşımı kendim aldım" gibi vajinal kum fırtınası yüksek bir eser değil.

Fotoşort değil, bir SNL eseri. Paul Rudd'ın olduğu SNL bölümünü izlerseniz, sonlara doğru bu güzelliği yakalama fırsatı bulacaksınız. Evet, o Justin Timberlake.


Kanye West'e bu konuda katılıyorum.
Sezar'ın hakkını Sezar'a verme konusunda sınır tanımayan tarife.

Ancak; Hollywood filmlerine bu senaryoyu adapte edersek ; kurumsal dünyaya birkaç senedir katlanan ancak bundan müthiş rahatsızlık duyan genç ve smart casual çalışan, her gün uyandığında hayatını sorgulamaktadır. Bir gün canına tak eder ve gömleğini hoyratça açar, patronun yanına gider, tumturaklı bir balgam hörtletir. "İşi de skim, seni de skim" der ve gider. Tam bir kahraman gibi. Ama aynı zamanda...

...Böyle, nasıl desem, bir aymazlık.

Her şey güzel, yerinde, ancak!

-Kraldan çok kralcı- elektriği almadınız mı bu hareketten?
Ne kadar doğruyu söylüyor da olsa, kimyanız bir uyuşmadı değil mi?

Patron efendiye yaranmak için yengeyi yalamak, en eski numaralardan bir tanesi.

Olayın iç dinamiklerine iniyorum.
Jay-Z ve Beyonce "Ayıkla pirinci taşını" mottosunu çoktan benimsemişler gibi görünüyorlar.
Kanye West'in yanındaki asortik cıbırı düşünüyorum.
Sevgilisi böyle cengaver gibi sahneye atıldığında boğazında nasıl yumru olmuştur. Dememiş midir ki:
"Yalan dünya, dün evde bir su getirir misin bana dediğimde öylesine göt atan adam, bugün böylesine kıçı alev almış çita gibi nasıl da koştu sahneye Biyonciği haksızlığa uğrayınca"
Peki ya Taylor Swift. Zaten kafasında o ödülü nasıl haketmediği konusunda binbir tilki volta atarken, Kanye West sahneye çıktığında, acaba yalnızca bir saniye için "Ulen acaba kutlamaya mı geliyor böyle içli içli?" diye düşündü mü.
Ben anlamadım, çünkü alkış planından sonra bir baktım ki Kanye "belirmiş"... o çok yanlış anlaşılmış saç modeliyle.

Ödül gecesinin sonlarına doğru, Beyonce hakettiği ödülü almak için sahneye çıktığında, ödül konuşmasını yarıda keserek, köylü güzeli Taylor Swift'i sahneye davet etti. Taylor, konuşmasını en nihayetinde yaptı (Matah bir şey de söylemedi elbette).

kardeş gibiydiler. (sleepers)

Tüm dünyanın sahiplendiği bu olayın akabinde olanlar da basının gözdesi oldu. ABD Başkanı Obama, tamamen içten bir tavırla Kanye'ye Jackass yakıştırmasını yaparken, Kanye de bu sırada boş durmadı ve Jay Leno'dan yer ayırttı.
Jay Z ve Rihanna ile birlikte bir şarkı seslendirdikleri o akşam, önce kendisi çıkarak "Evet ben eşeklik ettim, hatalıyım, Taylor'dan da bizzat özür dileyeceğim" dedi. Daha sonra mağduriyetini anlatabilmek için Jay Leno'nun below-the-belt-and-very-out-of-context sorularını yanıtladı. Elbette saf bir şekilde ilk aklıma gelen "Vaynasını, Jay Leno da ne sorular soruyor" olmadı, bunda çalışılmış bir PR stratejisi olduğu apaçık idi ama genel olarak durum bir engizisyon mahkemesini aratmadı.

"Anneni tanıma şerefine erişmiştim Kanye. Hayatta olsa o ne derdi?"
Duraksamalar. Gözyaşları. Bu travma yüzünden ben böyle oldum açıklamaları. Bu piyasada nerede durduğuma uzaktan bakmalıyım itirafları. Üzgünüz. Leno'nun, o dağ gibi çene yapısıyla belden aşağı vurarak, halkın gözü önünde "E senin annen öldü, bu yaptığın yakıştı mı?" diyerek Kanye West'i ağlatması, bu fazla iddialı VMA çıkışı için yerinde bir final olmadı.


Kafası büyük, elleri küçükoğlan Leno, sorularıyla Kanye West'e doğru çöreklenmişken.

5 yorum:

Elmoş dedi ki...

Kanye West, daha önceki (2006) bir MTV müzik ödülleri töreninde sahneye fırlayıp "Ben milyon dolara vidyo çektim, yiyen yok. Bu ödül benim hakkımdı." diye tutturmuştu ve o zaman da "ah bu deli oğlan" diye sevimli yumurcaklamıştık. Hakkaten Pamela Anderson'la yaptığı video da, şarkıyı şenlendiren sample da 70'ler temasında ve (sadece bu yüzden bile olsa) iyiydi. (http://www.youtube.com/watch?v=dldtY9ZbqYs)

Kanımca MTV camiasındaki dönen dolaplara, tüm kolpalara, yalan dolan aşklara harrbi del-lik-kann-lı gibi karşı duruyor bu arkadaş. Helalossun kardeşim. Devam bro.

İmza: Küçükyalı Yavrukurt Ocağı.

Deniz Coşkun dedi ki...

Peace out Elmoş!

MTV kendi arasında şakalaşırken biz de blog yazıyoruz ya, ben en çok bunu seviyorum.

Biraz öküzlük yapalım mı?
XOXO
gossip boy

Adsız dedi ki...

Bence Kanye West bunu biraz da Jay Z'ye yaranmak icin yapti.

En komigi de Beyonce yine kendi kicini kurtarmak amaciyla tayloru teselli etti, kanye ortada kaldi.

Sonradan okudugum bir habere gore Jay Z Kanyenin tarafini tuttugundan Beyonce'nin yaptigi seyi cok saygisiz bulmus, kavga etmisler o gece. Falan filan.

Taylor da bayagi bir fan kazandi bu zavalli kiz imajindan dolayi, herkes kazandi bu olaydan ama bir tek Kanye kaybetti. O da garibim annesinin vefatina atti sucu yine.

Seviyorum bak hala onu ama biraz sussun, otursun beyefendi gibi. Bu da unutulur zamanla.

hevesli bardak dedi ki...

Kanye West kimdir ne yapmıştır bilmiyorum, Beyonce'nin müzikalitesinden bihaberim, Taylor Swift denince aklıma Suzuki Swift geldi, ve nasıl da "anlamam etmem ama" girişimi klişe bir şekilde detaylandırdım belli değil. İyi olmuş ama, ne bu ödül törenlerinde "anneme teşekkür ederim, babam yukarda bi yerde seyrediyor, bana yardım eden herkes soo fantastik soo gorcıs, siz çok gorcıs, emtivi gorcıs ben gorcıs" teranesi, değişiklik olmuş işte eğlence çıkmış.

Ben emtivi olsam her sene böyle bi olay tezgahlarım, hatta emmy'lerde de oscar'larda da yaparım yaptırırım akademi olsam. ah bir akademi olsam. (yapılıyor mu lan yoksa?)

Ali dedi ki...

I am sorry Kanye (Kanye) you suck! =P

hehe "I am sorry" dediği için sorry diyip duruyor haha =))